A bizalom a legfontosabb
A bizalom a legfontosabb
Az élelmiszerbiztonság alapvető kérdés, amikor a mindennapi táplálkozásról beszélünk. Az élelmiszer-előállítók számára az egyik legfőbb feladat, hogy olyan termékeket állítsanak elő, amelyek mentesek a kórokozóktól, vegyi anyagoktól és idegen anyag szennyeződésektől. Ez különösen igaz a magas kockázatú termékek esetében, például azoknál az élelmiszereknél, amelyek bizonyos allergénektől mentesek, mint a gluténmentes termékek.
Jogszabályok, amikre figyelni kell
Magyarországon az élelmiszer-előállítást szigorú törvényi keretek szabályozzák, amelyek célja az, hogy a fogyasztók számára biztonságos, megbízható termékek kerüljenek az asztalra. Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC törvény és annak végrehajtási utasításai mellett számos rendelet határozza meg az élelmiszer-előállítás részleteit. Ezek közül kiemelendő a 17/1999. (II. 10.) FVM-EüM rendelet, amely az élelmiszer-higiéniai feltételeket rögzíti, és amely alapján 2002. január 1-től kötelezővé vált a HACCP-rendszer alkalmazása.