A koriander latin neve Coriandrum sativum, magyar népies nevei: beléndfű,
cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű,
temondádfű, zergefű.
Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. A barnás-sárga,
kemény, 3–5 mm-es mag (coriandri fructus) illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz.
Felhasználása: Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok,
sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve
használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az
ánizs helyettesíthető.)
A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé
termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük
bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben
néhány napig friss marad.
Nettó tömeg: 15 g